Cursus digitale beeldbewerking is gestart

Cursus, Digitale beeldbewerking, Fotografie, Lightroom

Na mijn cursus fotografie ben ik gisteren gestart met de cursus digitale beeldbewerking. In deze eerste module is het vooral de bedoeling om te leren werken met ‘Lightroom’. Hierin gaan we zien hoe we op een goeie manier onze foto’s kunnen archiveren en ontwikkelen. Ikzelf had lightroom al staan bij mij thuis. Het was in de cursus fotografie al eens ter sprake gekomen en gezien ik photoshop zo een beetje aan mezelf geleerd heb, was ik zeer nieuwsgierig naar de werking van lightroom. De eerste indruk toen was dat dit pakket een gigantisch instrument is. Als leek wist ik natuurlijk niet waar begonnen dus zocht ik het internet af, kocht ik mij het boek ‘lightroom 3 ontmaskerd’. ‘k Moet toegeven ik kon er mee aan de slag en ‘k vond dat het mij nog aardig lukte ook. Tot gisteren….
De eerste les gisteren was voor een groot stuk technisch en dit diende als aanloop naar het werken met lightroom. Het ging vooral over kleurmanagement of hoe de kleuren op een afdruk kunnen verschillen met deze die je had gewenst of deze die te zien waren op je scherm. Hoe RGB in elkaar zit en dat je best je foto’s laat afdrukken in sRGB. Dat de kijkhoek op je scherm invloed heeft op de kleuren die je ziet. Het ging ook over de verschillende manieren van foto’s afdrukken: thuis op een inktjetprinter, gebruik maken van een service die de foto’s voor jou ontwikkelt, ….
Ook werd er gehamerd op het nemen van een backup, liefst op een externe harddisk die je na de backup terug loskoppelt en uit het stopcontact doet. En dit om het risico te verhinderen dat je na een blikseminslag ook alles kwijt bent op je backup omdat hij ook in het stopcontact zat.
Waar ik ook nogal verbaasd over was, was dat onze leraar het afraadde om foto’s in lightroom te bewerken/ontwikkelen op een laptop. De reden hiervoor was dat je foto er al anders (lichter of donker) gaat uitzien naarmate je laptop meer of minder is opengeklapt en er is ook een verschil als je ermee in de zetel zit of er aan een tafel mee zit. Het gaat hier weer over die verraderlijke kijkhoek.
Ook werd er gezegd dat het een fabeltje is dat een mac voor digitale beeldbewerking beter is dan een pc. Het enige dat iets beter zou zijn is de kwaliteit van een mac-scherm, maar dan moet je al een specialist zijn om het verschil te merken.
Volgende week starten we met Lightroom zelf en wel bepaald de bibliotheek. Volgens de leraar een enorm praktisch instrument als je het correct gebruikt. Dat is nu wat ik in mijn zelfsudie en probeersels zeker niet op de goeie manier gedaan heb en veel meer mee kon doen.
Laat maar komen die volgende les…..

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s